БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕВРОПА ЕДВА ЛИ ЩЕ ВКЛЮЧИ ГАЗА В САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ

ЕВРОПА ЕДВА ЛИ ЩЕ ВКЛЮЧИ ГАЗА В САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ

Европейският съюз най-вероятно няма да добави вноса на природен газ в готвения нов пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз най-вероятно няма да добави вноса на природен газ в готвения нов пакет санкции срещу Русия. Чешкият премиер Петер Фиала заяви в интервю за „Ройтерс“, че твърде много страни-членки не могат да се приспособят към евентуално спиране на доставките.

Премиерът на Чехия каза, че санкциите, които сега се доуточняват от Европейската комисия се очаква да забранят вноса на руско злато, да разширят списъка със стоки с двойна употреба, забранени за износ за Русия и да бъдат насочени към повече физически лица, но няма да засегнат синьото гориво. Според него санкциите трябва да имат по-голямо негативно въздействие върху Русия, отколкото върху страните, които ги налагат. Чешката република, която пое ротационното шестмесечно председателство на ЕС на 1 юли, е една от онези страни, зависими от Русия за почти всичките си нужди от газ. Чешкото правителството прави всичко възможно, за да намали зависимостта си от руската енергия, но това няма да се случи тази зима.

Рисковете за спиране на енергийните потоци между Русия и Европа и ръстът на цените карат все повече страни от Стария континент да останат нащрек. Така Унгария обяви извънредно положение, а Будапеща забрани износа на енергийни източници от страната.

"Европа най-вероятно няма да има достатъчно газ за есенния и зимен отоплителен сезон. Цените скочиха до небето в резултат на войната и санкциите. Целта на приетите мерки е да запазят запасите за обикновените потребители", заяви Гергей Гуяш, прессекретар на украинското правителство

Мерките включват също така и план за увеличаване на вътрешния добив на природен газ до 2 млрд. куб. метра от досегашните 1,5 милиарда.