БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕВРОПА И САЩ С ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ ПО УКРАЙНА

НАПРЕЖЕНИЕТО ПО ОСТА НАТО-РУСИЯ НЕ СТИХВА

След видео-срещата, продължила над час, САЩ и евролидерите постигнаха пълен консенсус по въпроса за руската военна заплаха по украинската граница. Лидерите са подчертали и желанието си за дипломатически изход от напрежението и са „направили преглед на провелите се наскоро разговори с Русия в различни формати“.

Същевременно лидерите са обсъдили и "подготовката за налагане на мащабни последици на висока икономически цена, която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО".

В общото им изявлението обаче се казва, че участниците "достигнаха до мнение, че международната общност не трябва да търпи никакви действия, които подриват украинския суверенитет".

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че над 8000 американски военни са в режим на готовност да бъдат използвани за подсилване на НАТО при нужда.

Това според него е цитирам: "много ясен сигнал до Путин, че ние вземаме насериозно задълженията си към НАТО“. Същевременно представителят на военното министерство призна, че към момента „е много ясно, че руснаците нямат намерение да действат в посока деескалация.“