БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕВРОПА ОБСЪЖДА ДАЛИ ДА НАПРАВИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

Коронавирусната ситуация в Европа се влошава

Според председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен е необходим дебат за всеобща имунизация, въпреки че всяка държава е свободна да решава сама. Брюксел отново призова европейските граждани да си поставят допълнителната доза ваксина.

Пътниците, пристигащи във Франция от страни извън ЕС, ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, независимо от ваксинационния си статус.

"Пристигащите във Франция от страни извън ЕС, дори ваксинирани, трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, взет през последните 48 часа. От неваксинирани пътници, влизащи във Франция от страни – членки на ЕС, ние изискваме отрицателен PCR тест, направен не по-рано от денонощие преди влизане", заяви говорител на френското правителство.

Гърция също въвежда задължителна ваксинацията за възрастните. Гласуването беше предшествано от ожесточени дебати по обявеното правителствено решение за задължителна ваксинация срещу коронавирус на гражданите над 60 години и глоба от по 100 евро на месец за всеки, който не се е имунизирал до 16 януари.

"Настоявам прилагателното "задължителна" да се прикрепи към думата "ваксинация". Това предотвратява опасността, която може да се причини за околните. Инициативата на правителството не се появява просто така, а идва с оглед на появата на щама Омикрон", заяви премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис.

Допълнителни ограничителни мерки влязоха в сила и в Португалия. Пътниците, пристигащи в тази страна по море и въздух, както ваксинирани, така и неваксинирани, трябва да предоставят отрицателен PCR тест.

От 1 декември Словакия въведе правило за двуседмична самоизолация за пристигащите от Южна Африка, Израел, Хонконг и Сейшелите. Това важи и за ваксинираните. В страната, поради нарастването на броя на случаите на заразяване с коронавирус, от 25 ноември са въведени четиринадесетдневно блокиране и спешен режим за период от 90 дни.