БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕВРОПА ОБСЪЖДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ИМУНИЗИРАНЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

Гърция ще налага глоби за неваксинирани

Германия може да одобри задължителни ваксини преди края на годината, след като новоизбраният канцлер Олаф Шолц се изказа в полза на подобна мярка. Той заяви, че може да постави въпроса на парламентарно гласуване не по-късно от януари. Някои федерални провинции вече сами поискаха такива мерки.

Австрия ще удължи с 10 дни националния локдаун до 11 декемви, тъй като въпреки затварянето новите случаи на КОВИД-19 продължават да се увеличават. Австрийците могат да излизат само при неотложна необходимост, за работа и за храна. Магазините и ресторантите са затворени. Около две трети от населението е напълно ваксинирано, като от февруари имунизацията може да стане задължителна.

Великобритания реши да разшири бустерната ваксина за всички възрастни и здравната карта ще бъде задължителна за влизане на обществени места. Премиерът Борис Джонсън каза, че реваксинацията ще бъде предложена на всички възрастни до края на януари:

"Съвместният комитет по ваксинации и имунизации препоръча подсилавщите ваксини сега да се предлага на всички над 18 години, а също интервалът между основния курс на имунизация срещу коронавирус и подсилващата ваксинация да бъде намален от шест на три месеца, което означава, че само в Англия повече от 14 милиона възрастни отговарят на условията за бустер".

В Гърция от 16 януари догодина ще задължат всички граждани над 60 години да се ваксинират срещу COVID-19. В противен случай се предвиждат глоба от 100 евро, която ще бъде начислявана автоматично. Мярката ще засегне и българските граждани в държавата. Според властите целта е да се предотврати нов натиск над здравната система.