БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕВРОПА ЗАТЯГА КОРОНАВИРУСНИТЕ МЕРКИ

От днес в Словакия ще бъде въведено пълно затваряне, за да се забави разпространението на епидемията

В Словакия от днес до 9-ти декември са затворени всички магазини, продаващи несъществени продукти. Ще работят единствено хранетилните магазини и аптеките. Засега пресъственото обучението в училищата ще продължи. Въвежда се полицейски час от 1 до 5 сутринта. Правителството препоръчва да се работи от вкъщи.Тези, които не са ваксинирани или не са изкарали коронавирус през последните шест месеца, трябва да бъдат тествани на всеки седем дни.

 "Ако такава строга изолация не доведе до резултати, това ще бъде изненада за целия свят", заяви премиерът на Словакия Едуард Хегер.

Италианците скоро ще трябва да покажат доказателство за ваксинация или преболедуване на Ковид-19, за да влязат на повечето обществени места. Отрицателните тестове за коронавирус вече няма да важат. В момента се обсъжда дали задължителното ваксиниране да бъде разширено и за служителите на полицията, армията и училищата, както и за административните болнични служители.

"Виждаме много сериозна ситуация в съседните страни, наблюдаваме и как нашите показатели бавно, но сигурно се влошават", заяви премиерът на Италия Марио Драги.

Австрия е в пълен локдаун от тази седмица. Допълнителни ограничения се планират в Нидерландия въпреки масовите безредици.
Дори Португалия, където 87% от населението вече е ваксинирано, бърза да предложи на гражданите трета доза. Правителството очаква до края на януари бустерна доза да получи една четвърт от населението.

На фона на всичко това хиляди протестираха в Киев срещу задължителните ваксинации за учители и лекари срещу коронавирус. Те блокираха обществения транспорт в центъра на града. Участниците носеха плакати с лозунгите „Ние сме против медицинските експерименти върху деца“ и „Изключете телевизора, включете мозъците".