БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Европарламентът гласува за ново отлагане на Брекзит

Европарламентът гласува за ново отлагане на Брекзит

Европейският парламент ще отхвърли всяко споразумение за Брекзит, ако то изключва предпазния механизъм, засягащ ирландската граница

Резолюция, която призовава Великобритания да поиска още едно отлагане на Брекзит, за да избегне излизане от ЕС без сделка, гласуваха европейските депутати. В документа се казва, че Обединеното кралство може отново да отложи "развода", ако има основателни причини, но че трябва да запази свободното движение по ирландската граница идори при липса на сделка да изпълни финансовите си задължения към ЕС.
Документът има за цел да подчертае позицията на ЕС по ключови въпроси, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз съгласно чл.50 от Договора от Лисабон. 544 депутати се изказаха за приемането му, 126 - против, а 38 се въздържаха, съобщава "Фокус".
Европейският парламент ще отхвърли всяко споразумение за Брекзит, ако то изключва предпазния механизъм, засягащ ирландската граница. С документа евродепутатите потвърждават подкрепата си за „организиран Брекзит“, като уточняват, че ако се стигне до оттеглянето на Великобритания без сделка, отговорността за това ще бъде изцяло нейна.
В документа се припомня, че на 9 септември 2019 г. парламентът на Обединеното кралство прие закон, който задължава правителството да поиска от ЕС друго отлагане на Брекзит, ако сделката с Брюксел не бъде постигната до 19 октомври, въпреки факта, че официалната дата за излизането е 31 октомври.
ЕП счита, че е в интерес на Обединеното кралство и ЕС да се осъществи Брекзит по организиран начин, се казва в резолюцията.
Авторите на документа подчертават, че предпазният механизъм за ирландската граница е само временна мярка и трябва да се търси алтернатива под формата на нови споразумения и използването на съвременни технологии, които ще помогнат да се избегне появата на физическа граница с Ирландия и допълнителни проверки по нея. Те също така настояват Обединеното кралство да предостави подходящи алтернативи в писмена форма и изразяват съжаление от факта, че това все още не е направено. Що се отнася до политическата декларация, която очертава бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, европейските депутати „демонстрират желание да го трансформират в документ с по-формален и правен характер".
Депутатите отбелязват, че окончателното споразумение трябва да предполага единственото възможно решение на финансовите и правни задължения на Лондон към Брюксел. Въпреки това, „в случай на излизане без сделка, финансовите задължения на Великобритания ще останат в сила", гласи резолюцията.
Отговорността за „твърд“ Брекзит в съответствие с приетата позиция на депутатите, изцяло ще падне върху плещите на британското правителство. В резолюцията се подчертава, че пророгацията на парламента с решение на премиера на страната Борис Джонсън до 14 октомври само увеличава вероятността от съответния резултат.

Източник: Дума