БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Европарламентът ще гласува за назначаването на ключовите европейски позиции

Урсула Фон Дер Лайен е най-вероятният кандидат за поста председател на Европейската комисия

При утвърждаване на Фон дер Лайен тя трябва незабавно да пристъпи към формирането на новия състав на Еврокомисията до 2024 година. По една кандидатура за поста еврокомисар трябва да представи всяка от 28-те страни членки, след това председателят на ЕК ще разпредели между тях портфейлите. След това пълният състав на Еврокомисията трябва да бъде утвърден от Европарламента в началото на Есента, за да пристъпи към работа на 1 ноември. 

Бившият германски министър на отбраната ще се изправи пред депутатите за дебат в 10.00 българско време, а гласуването е от 19.00.

Фон дер Лайен има нужда от подкрепата на 374 души в 747-членния парламент – трудна задача, при положение че собствената ѝ Европейска народна партия има едва 182 гласа. 

Кандидатурата на министъра на отбраната на Германия бе издигната на поста ръководител на изпълнителната власт на Евросъюза на срещата на Европейския съюз на 30 юни като компромисен вариант след напрегната дискусия между ръководителите на държавите от общността. Много депутати от Европарламента не подкрепят това назначение, защото нарушава системата за главен кандидат.