БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Европейската комисия няма да се извини на Киев след публикуването на данни за загиналите украински войници

Европейската комисия няма да се извини на Киев след публикуването на данни за загиналите украински войници

Преди ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи изявление за необходимостта Русия да бъде привлечена към „международна отговорност“

Европейската комисия не планира да се извини на Киев след публикуването на данни за 100 000 загинали украински войници, каза говорителят на ЕК Дана Спинант на пресконференция в Брюксел.
"Нямаше нужда да се извиняваме, обяснихме контекста и причините в социалните мрежи. Постигаме общи цели с Украйна , включително в разследването на престъпленията на тази агресия и преследването им", каза тя.

Преди ден ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи изявление за необходимостта Русия да бъде привлечена към „международна отговорност“ и да използва замразените руски средства за възстановяване на Украйна. В подкрепа на думите си ръководителят на ЕК отбеляза по-специално, че „по оценки до момента са загинали над 20 000 цивилни и 100 000 войници“.

Впоследствие параграфът за броя на загиналите беше напълно премахнат както от писмените, така и от видеоизявленията на шефа на ЕК. От пресслужбата на фон дер Лайен обясниха това като "неточност" и отбелязаха, че става въпрос за "загинали и ранени".