БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СРЕЩУ КОМИСИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СРЕЩУ КОМИСИЯТА

Причината - бездействие за върховенството на закона

Европейският парламент ще съди Европейската комисия заради бездействие за върховенството на закона. В резолюцията се изразяват опасения, че рискът от злоупотреби срещу общия бюджет от страните членки е нараснал, а ситуацията в областта на върховенството на закона се влошава. Като примери за такива държави са посочени Полша, Унгерия и България.

Членовете на европарламента настояват ЕК бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава в някои държави членки, които сериозно застрашават справедливото, законосъобразно и безпристрастно разпределение на евросредствата. Това например са Полша, където управляващата партия Право и Справедливост фактически контролира съдебната власт и Унгария, където дългогодишният премиер Виктор Орбан закрива опозиционни медии и е обвиняван, че дава европейски проекти на приближени му компании. България също е заплашена от спиране на европейските средства заради широко разпространената корупция от правителството на Бойко Борисов.

Евродепутатите настояват Комисията бързо да се заеме с тежките нарушения на принципа на правовата държава в тези страни членки, които сериозно застрашават справедливото, законосъобразно и безпристрастно разпределение на средствата на Европейския съюз.