БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС : БЪЛГАРИТЕ ГУБЯТ ТЪРПЕНИЕ ЗАРАДИ КОРУПЦИЯТА И ГЕШЕВ

Авторитетният британски вестник "Файненшъл таймс" отрази анти-правителствените протести у нас

"Борисов е атакуван, а българите губят търпение заради провалите в борбата с корупцията. Протестите се засилват, докато десетки хиляди искат оставката на премиера." Под това заглавие "Файненшъл таймс" описва случващото се през последните дни в България и посочва прогнози, че предстоят протакане и бъркотия, създавани от ГЕРБ.

Файненшъл таймс прпомня, че Борисов е бивш пожарникар и кмет на София, който кара третия си мандат като министър-председател. За него изданието пише, че доминира в политиката на страната повече от десетилетие. Но наскоро рейтингът му на одобрение рязко е спаднал, като социологическите проучвания сочат, че между 60% и 70% от българите подкрепят исканията на протестиращите за оставката му.

А за Гешев четем, че е бивш следовател,чието назначениеза главен прокурор миналата година е довело до протести в София.

В статията главният прокурор Иван Гешев е наречен "близък съюзник на премиера Бойко Борисов". Припомня се, че по негово рапореждане, "тежко въоръжен екип" претърси офиси в президентството.

Лондонското издание разказва, че протестите са показали "колко голям е гневът на българите от всеобхватната корупция в най-бедната страна от ЕС, която според наблюдатели отразява съюзяването между високопоставени служители, сенчести бизнес групировки и висши магистрати". Цитиран е и доклад от 2019 г. на Центъра за изследване на демокрацията, според който местните бизнесмени смятат, че поне 35% от обществените поръчки са свързани с корупционни практики.