БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Филип Попов, БСП: Основен приоритет за нас са социалните мерки, борбата с корупцията и съдебната реформа

Филип Попов, БСП: Основен приоритет за нас са социалните мерки, борбата с корупцията и съдебната реформа

По отношение на външната политика Попов заяви, че още след първите преговори хората са видели, че социалистите търсят варианти и искат да се задейства дипломацията, за да се продължи диалога по отношение на Русия

"Категорично са повече нещата, които ни събират. В противен случай нямаше смисъл да правим опит за съставяне на кабинет и продължаване живота на този парламент. Политиките, които ни обединяват в голяма част вече бяха анонсирани - борбата с корупцията, съдебната реформа, продължаване на пакета социални мерки в помощ на българските граждани и бизнеса. Икономика разбира се, както и енергетика. Тези са основните теми." Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Филип Попов в ефира на БНТ.

По отношение на външната политика Попов заяви, че още след първите преговори хората са видели, че социалистите търсят варианти и искат да се задейства дипломацията, за да се продължи диалога по отношение на Русия. "Радев трябва да прояви далновидност и държавническо поведение. Дори следваше да свика КСНС по темите Русия и Република Северна Македония, но това не се случи. Видяхме, че е имало негови представители при обсъждането за изгонване на руските дипломати, макар той да каза, че не е бил информиран", добави социалистът.

"Приоритет за нас са политиките, а хората са инструмент за изпълнението на тези политики. Ако въпросния човек следва политиките, за които сме се разбрали и са в интерес на България- това е важното. Както е по Конституция - ще има предложение за структура и състав на Министерски съвет", коментира той относно преговорите за съставяне на правителство в настоящия парламент и подчерта, че реденето на кабинета ще бъде обсъдено между всички коалиционни партньори, а от основно значение за БСП правителството да продължи своята работа и даде пример за неговата необходимост като посочи, че хляба например вече е с 20% по-евтин.

Филип Попов бе категоричен, че всички мерки, които от социалистическата партия са предложили в актуализацията на бюджета са насочени към българските граждани, в посока преодоляване на кризата. "На два пъти Националния съвет се произнася и даде изключително висока оценка за работата на нашите министри, а резултатите са налице и се виждат в цяла България", допълни той.

По думите му политиките са оръжието на кабинета за справяне с кризите. "Като добра практика Попов посочи това, че партиите са имали зам.-министри във министерствата на своите коалиционни партньори и изрази надежда тази практика да продължи. Един от пропуските на този кабинет беше комуникацията вътре в самата коалиция. Затова сега трябва да я подобрим", заяви той относно коалиционното управление и неговите действия.

"От БСП имахме условие Петков да не е кандидат за министър-председател и то беше удовлетворено. Ние търсим какво ни обединява, а това са интересите на Република България", заяви социалистът и изрази надежда, че Асен Василев се е поучил от грешките на Кирил Петков.

"Коалиционното споразумение беше добро, но като липса отчитаме неприемането на управленска програма. Сега залагаме срок от половин година, защото това е минималния срок да бъдат изпълнени най-наложащите за България законопроекти - по Плана за възстановяване и устойчивост, бюджета за 2023 год. и редица други", обясни Попов за изпитанията и тежките задачи пред бъдещото управление и допълни, че разрешаването на политическата криза зависи от 122 народни представители в парламента.

По думите му реакцията на Скопие е по-скоро нещо очаквано. "Такива антибългарски настроения има от доста време у нашата съседката. Това показва, че може би френското предложение не е толкова лошо, но има какво още да се иска и затова ние не го подкрепихме. Предстои да видим и какво македонското правителство ще направи по отношение на френското предложение. До момента България не е мълчала относно езика на омразата, който е и част от така наречената преговорна рамка", категоричен бе заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" за отношенията с Македония.

В заключение Филип Попов каза, че социалистите са по-скоро оптимисти за съставянето на кабинет с първия мандат. " Защото в името на България сме длъжни да го направим. От президента зависи дали ще ни връчи 3-я мандат, ако се стигне до това. Най-логично е обаче правителство да се състави още с 1-я мандат", завърши той.