БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Филип Попов: На преговорите БСП предложи ограничаване на компетенциите на главния прокурор

Филип Попов: На преговорите БСП предложи ограничаване на компетенциите на главния прокурор

Категорично трябва да има промяна и в КПКОНПИ

"Успяхме да се обединим около това, че търсим справедливост в съдебната власт. И в центъра на системата на съдебната власт да бъдат поставени законните интереси на гражданите и на стопанските субекти. Защото без тях на практика се обезсмисля битието и на съдебната, и на законодателната, и на изпълнителната власт." Това каза по отношение на преговорите за постигане на коалиционно споразумение в сектор "Правосъдие" Филип Попов, избран за народен представител от "БСП за България", по Bulgaria On Air.

"Време е да се спре с приказките и да се направи нещо реално и прагматично, което ще доведе до усещане у хората за справедливост", категоричен бе той. По думите на Попов на преговорите БСП е призовала за възвръщане на качествения законодателен процес в Народното събрание. По отношение на главния прокурор - промяна в чл. 139 от Закона за от съдебната власт, който разширява компетенциите на главния прокурор, извън определените му по Конституция. На второ място Попов посочи въвеждане на възможност за обжалване на откази за образуване на досъдебни производства, когато сигналите са срещу главния прокурор, срещу административни ръководители на прокуратурата или когато касае полицейско насилие.

"Всички, които бяхме на тези преговори, се обединихме около премахването на специализирания съд и прокуратура", каза още социалистът.

"Това, което предложихме и се прие е, че тя трябва КПКОНПИ да спре да бъде "бухалка", а наистина да бъде институция, която да се бори срещу корупцията. Затова трябва да се фокусира върху двете си основни дейности - отнемане на незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси. Категорично трябва да има промяна в тази комисия", смята Попов.

До консенсус се е стигало и по друга тема, съобщи Попов, касаеща високите такси. "Правосъдната ни система трябва да спре да бъде тази приходна агенция, която е в момента. Тази 4% на такса на практика спира достъпа до правосъдие на много български граждани. Те не могат да си платят тази такса, която е и една от най-високите в Европа. Следва да се разгледат и таксите по административни, търговски дела", коментира той.

"Колегите-преговарящи от другите партии се съгласиха с нашите приоритети в сектор "Правосъдие". Нямаме конституционно мнозинство за промени в Конституцията, но трябва да видим какво спешно можем да направим с мнозинството, което имаме", обобщи Филип Попов.