БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ФИНЛАНДИЯ ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА СИ КЪМ РУСИЯ

Страната беше последната в Европейския съюз, която още допускаше руски граждани без приемливи основания за пътуването

Финландия затвори от днес границите си за руски туристи. Страната беше последната в Европейския съюз, която още допускаше руски граждани без приемливи основания за пътуването.

Финландия затваря границите за руснаци с туристически шенгенски визи. Така Хелзинки де факто се присъединява към решението, взето в началото на септември от Полша и трите балтийски страни, чието влизане в сила бе провокирано от обявяването на частична мобилизация в съседна Русия, референдумите на източните територии на Украйна и предполагаемия саботаж на газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море, обясни финландският външен министър.

"Правителството току-що реши да ограничи сериозно потока от руски туристи. Ограниченията влизат в сила от петък и остават в сила до второ нареждане. Решението има за цел да сложи край на сегашната ситуация с руския туризъм към Финландия и свързания с него транзит през страната ни", заяви Пека Хаавистьо, външен министър на Финландия.

Хелзинки призна, че решението може да доведе до увеличаване на броя на молбите за убежище и опитите за нелегално преминаване на границата. Те обещават да направят изключение за семейни посещения, пътувания по медицински причини, за работа или обучение, както и по хуманитарни причини.

Изключение ще правят притежателите на дипломатически паспорти, както и представителите на опозицията. Решенията за приемане ще се разглеждат на индивидуална основа.