БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Фирма източва Държавния резерв в схема за 30 милиона лева

Фирма източва Държавния резерв в схема за 30 милиона лева

Схема за източване на Държавния резерв от частна фирма чрез доставка на дизелово гориво разкрива сайтът "Гласове"

Сделката се случва на борсата, но нито от борсата, нито от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" си правят труда да проверят дали горивото не е с някакви тежести, уточняват от "Гласове". Просто го купуват и нещо повече - оставят го на съхранение при фирмата, която им го е продала. Разбира се, срещу заплащане, както е по закон. 
Излиза, че Държавният резерв хем купува гориво от „Полисан”, което е заложено пред банката, хем плаща на фирма “Полисан” десетки хиляди левове годишно, за да го съхранява.
Така фирмата взима два пъти пари за едно и също гориво, а след това спира да плаща кредита. Банката обаче тръгва да си търси особения залог и тогава установява, че горивото вече е продадено на Държавния резерв и че не може да го вземе, защото е задължителен запас по закон.
 Фирма "Полисан" е на път да бъде обявена в несъстоятелност. Това автоматично означава, че всичките й кредитори ще останат без погасени дългове, включително и Държавният резерв. 
Според източниците на "Гласове" въпросната схема няма как да сработи без знанието на сегашния шеф на Държавния резерв Станимир Пеев и ръководството на агенцията.