БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

"ФИЗИКА НА ТЪГАТА" ВЛЕЗЕ В КРАТКИЯ СПИСЪК НА ОСКАРИТЕ

"ФИЗИКА НА ТЪГАТА" ВЛЕЗЕ В КРАТКИЯ СПИСЪК НА ОСКАРИТЕ

"Физика на тъгата" е адаптация по романа на Георги Господинов и вече спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто

27-минутната анимация "Физиката на тъгата" на българския аниматор Теодор Ушев е в краткия списък от 10 филма, от които ще бъдат избрани петте номинирани за престижната награда "Оскар" в категорията за късометражна анимация. "Физика на тъгата" е адаптация по романа на Георги Господинов и вече спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто.

За сценария на новия си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм - лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ.

Ушев има вече и една номинация от Американската академия за филмово изкуство и наука - за "Сляпата Вайша" отново по едноименния разказ на Георги Господинов: историята на момиче, обречено цял живот да остане незрящо за настоящето, раздвоено между миналото, в което гледа с едното си око и бъдещето, видимо с другото.

92-ата церемония по раздаването на наградите "Оскар" ще се проведе в Лос Анджелис на 9 февруари 2020 г.