БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Франция разширява местата, за които ще трябва ковид пропуск

През август във Франция здравният пропуск ще бъде задължителен за кафенета, ресторанти, панаири и търговски изложения, както и за самолети, влакове, автобуси на дълги разстояния и лечебни заведения, освен при спешни случаи

Повече от 160 000 души излязоха по улиците на Франция през почивните дни в знак на протест срещу законодателството, според което ще се изисква сертификат за ваксинация или скорошен PCR тест, за да се влиза в ресторанти, барове, търговски центрове и влакове от началото на август. В Париж избухнаха жестоки сблъсъци между полицията и протестиращите. Има жертви и задържани.

Междувременно държавният глава на Франция Еманюел Макрон счита за „цинични“ действията на съгражданите си, които протестират. Той настоява, че отказът от ваксинация не е свобода, а егоизъм. Макрон подчерта, че всеки има право на свобода на изразяване, но че няма такова нещо като "свобода, при която никой не дължи нищо".

Демонстрации против задължителното ваксиниране се проведоха и в Италия. От 6 август жителите на страната ще трябва да покажат санитарен пропуск, за да влязат в ресторант, музей, театър или фитнес.

Няколко хиляди души взеха участие в протести в Холандия. От средата на юли в страната са върнати антикоронавирусните ограничения. Нощните клубове и дискотеки отново се затвориха, а баровете, ресторантите и магазините вече нямат право да работят от полунощ до шест сутринта.