БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ФРАНЦИЯ ВЪВЕДЕ ВЪТРЕШЕН "КОВИД-ПРОПУСК"

ФРАНЦИЯ ВЪВЕДЕ ВЪТРЕШЕН "КОВИД-ПРОПУСК"

Културните и развлекателни заведения във Франция вече са отворени само за притежателите на цифрови пропуски, в които се доказва ваксинация или отрицателен тест за коронавирус

В навечерието на въвеждането на специални „здравни карти“ във френските градове се оформиха дълги опашки от желаещите да си направят тестове за коронавирус. Новите правила изискват електронно потвърждение за ваксинация, отрицателен тест или бележка за скорошно заболяване, които да бъдат показани на входа на музей или киносалон с капацитет 50 или повече души.

Обществото, обаче, реагира остро на правителственото решение и го оприличи като по- присъщо на режима на Виши през втората световна война, отколкото на решение на петата република. Хиляди протестиращи излязоха на протест срещу задължителната ваксинация.

Стотици хора, включително членове на Жълтите жилетки, се присъединиха към протестите, за да изразят възмущението си, като някои дори сравниха мярката с „диктатура“ или „апартейд“.

Някои протестиращи носеха жълти звезди, припомнящи онези, с каквито евреите са били принудени от нацистите да ходят по време на Втората световна война.
Това провокира длъжностни лица и антирасистки групи да се възмутят, а говорителят на френското правителство Габриел Атал осъди сравненията, наричайки ги "абсолютно ужасни".