БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ФРЕНСКОТО ИЗДАНИЕ "ЛЬО МОНД" ДАДЕ ЗА ПРИМЕР ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

Авторитетният вестник посочва, че България е успяла в последния момент чрез ветото му над закона на ГЕРБ да спре цензурата над медиите

Авторитетното френско издание Льо Монд даде за положителен пример президента Румен Радев, който наложи вето срещу закона за извънредните мерки на правителството.Това е поредната медия, която в последните няколко дни изразява опасения, относно тенденцията за получаване на прекомерна власт от управляващите под предлог, че се борят с пандемията.

Френският Льо Монд даде за пример България, но не по отношение на битката с коронавируса, а в по-тежката битка за отстояване на демокрацията, която е по-застрашена отвсякога заради извънредните мерки. Авторитетният вестник посочва, че България е успяла в последния момент чрез ветото му над закона на ГЕРБ да спре цензурата над медиите, които предвиждаха 3 години затвор за журналистите по усмотрение на властта.

Ясно беше, че ГЕРБ използват ситуацията с коронавируса, за да прокарат антидемократични закони, чрез които съвсем да се разправят с малкото останали критични журналисти
Юристи и правозащитници бият тревога: заради пандемията от коронавируса все повече страни от Европейския съюз обявяват извънредно положение и приемат закони, които нарушават сериозно правата на човека.

Специалистите се опасяват, че някои правителства могат да се възползват от ситуацията и да не отменят безпрецедентните мерки, които са правомерни само при условие, че се налагат за ограничен период от време. Вчера подобна статия излезе и Ню Йорк Таймс, а председетелят на Европейскат комисия Урсула фон дер Лайден предупреди държавите от общността да не посягат на демокрацията и на независмите медии.