БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

FT: СИЛНИЯТ ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ ГУБИ ВЛАСТ, ДОКАТО САЩ СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА

В обширната статия се разказва как вече над десетилетие правителството на верния съюзник на германския канцлер Ангела Меркел е белязано от подкупване, обгрижване на сенчески бизнесмени и икономическа слабост

Материалът във FT се позовава на изявления и коментари , птърсени от лидера на Да, България и от евродепутата Елена Йончева. Христо Иванов е цитиран с оценката му, че наложените от САЩ санкции по закона Магнитски, са на практика „приятелски жест“ от Вашингтон. Опозиционните политици и анализатори заявяват още, че ходът на САЩ също ще бъде възприет от българите като упрек към ЕС заради бездействието му срещу корупцията в собствения му двор. Файненшъл таймс публикува и реакцията на евродепутата- социялист Елена Йончева, която казва: „Най-големият въпрос е кои са корумпираните в правителството?“

В статията се разказва как шкафчетата с кюлчетата и пачките и продължилите пет месеца протести са подкопали силно подкрепата към партия ГЕРБ.

За американските читатели, българските анализатори казват, че София са наясно, че основната цел на Вашингтон е Пеевски, разглеждан като основата на държавното превземане под управлението на Борисов, довел страната до първо място в Европа по корупция и смъртност от ковид и до последно място по стандарт на живот, здравеопазване и образование..

За FT Весела Чернева, представител на Европейския съвет за външни отношения, заявява, че сега ЕС е задължен да изпрати ясно послание, че вече няма да си затваря очите за корупцията в България.