БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Габровци с искания срещу ромското население

Габровци с искания срещу ромското население

Жителите на Габрово внасят тази вечер списък с искания в Общината

Списък с конкретни искания внасят жители на Габрово в Общината. При вчерашната им среща с кмета на града Таня Христова те заявиха, че днес ще формулират специален документ, който се очаква да бъде официално внесен в местната администрация тази вечер, съобщи "Фокус".
Сред техните предложения са прокуратурата в града да работи по-активно и да има засилено полицейско присъствие в горещите точки. Жителите на Габрово искат още да се извършват проверки на адресната регистрация и на заетостта на хората от ромския етнос, както и проверки на решенията на ТЕЛК. Освен това желаят да научат името на прокурора, освободил тримата роми, нападнали продавач в магазин – инцидентът, който провокира организирането на протести в града. Те заявиха искането си за прилагане на законодателството по проблема с раждаемостта сред малолетни и непълнолетни. Част от протестиращите подкрепиха подписката за промяна на административното наказание „глоба“ с „наказателен труд“.
Президентът Румен Радев също направи коментар на случилото се в Габрово през последните дни. По думите му гневът на хората е разбираем. Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, посочи държавният глава пред журналисти във Велико Търново.
Основният проблем е в беззаконието и това е всеобщ проблем за държавата. Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият това е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият много важен и стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност: ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувство за отговорност пред обществото. Ето там трябва да работим, по
дчерта Радев.