БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГАФОВЕ НА ЛИДЕРИ ОТ МИНАЛОТО

Със заглавие - Пет „горещи микрофона“, които вкараха световни лидери в сериозни неприятности, БИ БИ СИ припомня, че гафът на Трюдо не е единсвен по рода си в историята

Има едно златно правило за политиците: винаги приемайте, че микрофонът е включен. Но както, много световни лидери могат да потвърдят, това правило често се забравя.

Тази седмица канадският премиер Джъстин Трюдо беше хванат, да се подиграва на американския президент Доналд Тръмп.
Но той не първият сгафил, а едва ли ще бъде и последният. Ето и някои любопитни истории от миналото, които светнаха в тъмните коридори на международната дипломация - за добро или лошо....
1. Роналд Рейгън: „Започваме бомбардировки след пет минути“ (1984)


За президента на САЩ Роналд Рейгън се знае, че е обичал да разчупва леда с шеги при проверката за звука от звуковите инжинери. В разгара на Студената война обаче, една доста глупава шега на Рейгън довежда до пълна бойна гортовност армията на Съветския съюз..
По време на проверка на звука преди седмичното си радиообръщение Рейгън се майтапи:
„Скъпи сънародници, с удоволствие ви съобщавам, че току-що подписах закон, който поставя Русия завинаги извън закона. Бомбардировките започват след пет минути.“

За щастие фразата не е излъчена в ефир, а е изречена при проба на микрофона, преди Рейгън да произнесе реч. Въпреки това казаното става обществено достояние и бързо стига до Москва. Съответно въоръжените сили на Съветския съюз за известно време се намират в повишена бойна готовност.2. Жак Ширак не обича британска и финландска храна (2005)


Френският президент Жак Ширак предизвика дипломатически вълнения с кулинарен коментар, който прави по време на пътуване в Русия.

Според френския вестник Libération, политикът-ветеран разговаря с руските и германските си колеги по време на събитие, по повод 750 та годишнина на Калининград - руския анклав в Северна Европа.

Мислейки, че е без микрофон, Ширак казва, за Обединеното кралство: "Не можете да вярвате на хора, които готвят толкова лошо като това. След Финландия, това е страната с най-лоша храна."

И добавя: "Единственото нещо, което британците някога са правили за европейското селско стопанство, е че докараха болест луда крава"

Въпреки че не са излъчени, коментарите никога не бяха отречени от екипа на Ширак.

Гафът идва в момент на хладни отношения между Великобритания и Франция, тъй като двете страни са в конфликт както заради субсидиите за земеделие така и за решението на Франция да се въздържи от участие във войната в Ирак.

3. "Йо Блеър!" (2006)

По време на срещата на върха на Г-8 в Санкт Петербург, частен разговор - по-късно известен като "Йо, Блеър" – между президента на САЩ Джордж У. Буш и британския премиер Тони Блеър, беше уловен от включен микрофон!

Буш се обръща към Блеър с приятелското - "Йо, Блеър, как я караш!?" Но скандалното е в последвалите думи, които издават част от задулисието при взимането на важни решения в международната политика: Позовавайки се на подкрепата на Сирия за Хизбула в конфликта с Израел, Буш заявява, че се надява ООН принуди Сирия да накара Хизбула да спре да прави мърсотии и цитирам: всичко ще приключи!
„Йо , Блеър“ дава много поводи за подигравки на политчеки опоненти на двамата лидери. Записът подчертава близката и често противоречива връзка на лидерите по това време.

2. „Фанатичката“ на Гордън Браун

Докато разговаряше с представители на обществеността в Рочдейл, Северна Англия, тогавашният министър-председател на Великобритания Гордън Браун беше изправен пред жена, която поставя на премиера въпроси свързани с данъците, университетските такси и рекордния бюджетен дефицит на Великобритания. Браун е лаконичен и тръгва да се качва в колата си, неосъзнавайки че все още микрофонът на Скай нюз е на ревера му. Той каза на своя помощник, че разговорът "е бил катастрофа, а жената – фанатичка! По-късно Браун посещава Джилиан Дъфи, за да й се извини и повтори извинението си по време на интервю по BBC Radio 2.

3. 5. "Не мога да го понасям повече"

Френският президент Никола Саркози каза на американския си колега Барак Обама , че не може да понася израелския премиер Бенямин Нетаняху,. Саркози направи този коментар при личен разговор с Обама по време на срещата на Г-20 в Кан. Изказванията му бяха чути от малък брой журналисти и първоначално не са били разпространени в медиите.