БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ: ШОК С ЦЕНИТЕ НА ТОКА ОТ 1 ЮЛИ

ШОКОВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ТОКА ЗА 5 ГОДИНИ

Предстои ни повишаване на цените на електренергията и то е свързано с изискванията за пълна либерализация на енергийния пазар, посочи пред БТВ Таско Ерменков, депутат от БСП. Според това това какви стъпки се избере КЕВР да се освобождават цените – токът ще скача с по 20% всяка година или още по-рязко, смята енергийният експерт.

По думите му, ако тръгнем постепенно да извеждаме потребители на свободния пазар, без да им даваме възможност да се връщат на регулирания пазар, ще се получи недостиг на електроенергия, а тя трябва да се вземе от някъде. Това може да повлияе на цената на регулирания пазар, посочи Таско Ерменков.

"Допълнително към това – не се знае по какъв начин ще бъдат осигурени така наречените енергийно бедни. Това е в прерогативите на Министерството на труда и социалната политика, но КЕВР трябва да каже:"Ще вдигнем цените, но бедните имат ли помощи, къде са?", смята депутатът.

Според Иван Иванов, председател на КЕВР, на когото мандата изтича след месец, взе да успокява журналистите след дискусията по въпроса в икономическата комисия днес, че резки скокове със сметките ни за ток не се очакват.
Междувременно с „18 въздържали се“ комисията отхвърли допълнението на Закона за ограничаване на изменението на климата“. Той предвиждаше отпускане на сума от порядъка на 33 млн. лв в помощ на енергоинтензивната индустрия. Неговата цел бе „въвеждане на механизъм за подпомагане на предприятията от индустриалните отрасли и подотрасли, изложени на значителен риск от “изтичане на въглерод”, поради индиректни разходи за емисии на парникови газове в крайните цени на електрическата енергия“. Текстовете в законопроекта предвиждаха в частност тези средства да не влизат във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, а да остават в бизнеса.