БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ген. Мутафчийски: Предстоят ни времена на изпитания. Въпросът е за физическото оцеляване на Европа и света

30 на сто повече заболели от коронавирус само за ден

С 30 на сто повече заболели само за ден от коронавирус, съобщи на извънреден брифинг на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски. 

"Предстоят ни времена на изпитания. Въпросът е за физическото оцеляване на Европа и света", заяви той.

Не ме питайте какво ще стане с фризьорския салон и фитнес залата, каза Мутафчийски. И не скри, че по-строгите мерки се въвеждат, защото хората не се съобразявали масово с ограниченията.

По думите му проведените мерки като че ли не дават задоволителен резултат и ще предложи на Министерския съвет най-строги мерки, като от тях ще бъдат изключени магазините за хранителни стоки и аптеките.

"С цялата отговорност ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Не бива да се посяга върху това, без което не можем: магазините за хранителни стоки, аптеките. Моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че вие изобщо не сте разбрали за какво става въпрос. Предлагаме да останат да работят само хранителни магазини, аптеки, бензиностанции и застрахователни компании", бяха точните думи на началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, цитирани от „Фокус“.

„Цял ден получавам обаждания какво ще стане с павилиончето за банички и фитнес залите. Аз отговарям: опитайте се да спасите вашите възрастни родители, баби и дядовци. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата. Да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се. Да не се налага да правим тежки избори кой ще умре, кой ще живее, защото нямаме апарати“, продължи емоционално той.

„Днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения. Може би е добре, че нашата нация има кураж, но в никакъв случай не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите възрастни родители, приятели и колеги. Впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие след обявяване на мерките. Измести се фокусът върху неща дали фризьорският салон ще работи, или магазинът за пирони“, посочи началникът на ВМА.

Той отбеляза, че в цяла Европа се налагат безпрецедентни мерки за справяне с разпространението на коронавируса, въпреки че всички са наясно какви ще са икономическите изпитания пред всяка една от държавите вследствие на това

„Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически – ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме и са ни дали живота и отгледали. Въпросът е за физическото оцеляване на населението и то особено в беззащитна част на населението, каквато са възрастните хора и хората с хронични заболявания. В нашата страна са регистрирани 41 случая на коронавирус инфектирани. Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На практика с 30% увеличихме броя на заболяването за един ден. В последните часове в големи и знакови държави в Европа – В Германия се увеличиха с 50%, което е огромен брой на заболелите“, обясни защо предлага по-строги мерки ген. Мутафчийски.

Очаквайте подробности!

Източник: БНР