БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА ООН СЕ ГОТВИ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ В УКРАЙНА

Утре генералният секретар на ООН Антонио Гутереш ще се срещне в Лвов с президентите Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган

Утре генералният секретар на ООН Антонио Гутереш ще се срещне в Лвов с президентите Володимир Зеленски и Реджеп Тайип Ердоган, за обсъждане на ситуацията в Украйна. Ръководство на Запорожието, което е назначено от Русия, отново призова ООН да осъди атаките от украинска страна срещу ядрените обекти в областта.

Представител на ООН отбеляза, че на предстоящата тристранна среща в град Лвов, Западна Украйна, ще бъдат повдигнати редица въпроси като необходимостта от политическо уреждане на конфликта и въпросът за Запорожката АЕЦ, за обстрела на която Киев и Москва се обвиняват взаимно. На 19 август той ще посети Одеса, където ще наблюдава износа на украинско зърно по море за световните пазари.

Продължава напрегнатата обстановка в град Енергодар, Запорожка област и разположената тук атомна електроцентрала. Заради непрестанния обстрел рискът от ядрена катастрофа остава. В понеделник френският президент Еманюел Макрон обсъди с президента Володимир Зеленски въпроса за изпращането на специална мисия на МААЕ в Запорожката АЕЦ. Украинска граната е избухнала на десет метра от контейнер, пълен с ядрени отпадъци в централата, оплака се Владимир Рогов, член на Съвета на военно-гражданската администрация на Запорожка област.

В Донецка област продължават локалните боеве в района на градовете Славянск, Северск, Соледар, Бахмут, Угледар, както и предградията на Донецк Пески и Маринка. През изминалото денонощие няма съществени промени на фронтовата линия. Водят се артилерийски дуели. Съобщава се за удар на руската артилерия по тиловите позиции на въоръжените сили на Украйна в района на Краматорск. В Донецк се съобщава за артилерийски удари от Въоръжените сили на Украйна в Куйбишевски и Киевски райони на града, както и в населените места Ясиноватая и Широка Балка.