БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Георги Гьоков: Служебното правителство се отказва от политиките в подкрепа на българите във време на криза

Георги Гьоков: Служебното правителство се отказва от политиките в подкрепа на българите във време на криза

БСП държи да се спазва българското законодателство и да бъде внесен бюджет за 2023 г.

„БСП държи да се спазва българското законодателство и да бъде внесен бюджет за 2023 г. от служебното правителство. Но тъй като стана ясно, че такъв няма да има, във всички комисии представителите на “БСП за България“ подкрепиха удължаването на сегашния бюджет с мисълта, че в рамките на това предложение биха могли да се внесат разумни предложения, които да облекчат българите.“ Това заяви народният представител от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков по време на обсъжданията за удължаване на държавния бюджет.

От парламентарната трибуна социалистът припомни твърденията, че служебното правителство е разработило още два варианта с разчети за бюджетната рамка за 2023 г.: „Аз лично не съм ги виждал, но се твърди, че единият вариант е продължаване действието на политиките и мерките от 2022 г. при дефицит от 6,6% от БВП. Вторият вариант е разработен при спазване на ограничението на фискалните правила за дефицита, т.е. залагане на значителни промени в приходните и разходните политики, но при дефицит до 3%“, обясни Гьоков и допълни, че според служебното правителство и двата варианта са неприемливи.

„Налице е отказ от спазване на българското законодателство и по-важно, отказ от политиките в подкрепа на българите във време на криза, започнати от редовния кабинет, в по голямата си част предложени и реализирани в министерствата, ръководени от БСП“, заяви депутатът от левицата.

Гьоков обясни, че според предложените текстове от служебното правителство, се осигурява възможност на държавата да функционира нормално и без приет бюджет, без редовно правителство, в очакване на избори. „Дава възможност на служебното правителство да се извинява за замразените социални плащания с решението на НС и липсата на редовна правителство. Но е обществено неприемливо. Няма да има развитие на антикризисните мерки, на мерките за повишаване на доходите и подкрепа за уязвимите групи“, коментира той и допълни, че българите очакват подкрепа от държавата, а няма да я получат или поне не в очакваните размери.

„Ние от БСП ще направим преди второ гласуване нашите социални предложения и те няма да са популистки, няма да нарушат финансовата стабилност на държавата. Не е случайно, че инициирахме срещи с останалите партии предварително да обсъдим нашите, да чуем техните предложения и да стигнем до консенсус, кое ще ни е приоритет. Идеята ни беше без да изпадаме популизъм, без да стигаме до наддаване и без да нарушаваме финансовата стабилност на държавата, да се обединим около приемливи за всички и отговарящи на възможностите на бюджета мерки, които да бъдат подкрепени“, припомни социалистът.

От парламентарната трибуна Гьоков анонсира част от предложенията на левицата – минимална работна заплата от 850 лв.; втората година от майчинството да бъде равна на минималната заплата; еднократна помощ при раждане на първо дете 500 лв., второ 1000 лв., трето 1500 лв.; еднократна помощ за майки-студентки в размер на десет минимални работни заплати (8 500 лв.); еднократна помощ от 350 лв. за всички деца от 1-ви до 4-ти клас; безплатни учебници до 12-ти клас и безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст; преизчисляване на пенсиите със средномесечния осигурителен доход за страната за 2021 г.