БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГЕОРГИ ГЬОКОВ: ВСИЧКИ ПЕНСИИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ С 21,6% ОТ 1 ЮЛИ

ОТ НАЧАЛОТО НА ЮЛИ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЩЕ Е НАД 710 ЛВ.

Пенсиите ще се увеличат с близо 21.6% от 1 юли. Това заяви социалният министър Георги Гьоков. По думите му решението е обсъдено с финансовия министър Асен Василев. По този начин ще се компенсира отпадането на добавката за COVID от 60 лв. след 30 юни и ще се преодолее инфлацията.

От 1 октомври от социалното минисетрество планират преизчисляване на пенсиите, като целта е да се намали разликите между старите и новоотпуснатите пенсии и да върне справедливостта в пенсионната система.

Таванът на пенсиите се вдига от 1 юли и става 3 400 лв., каза още Гьоков. Така ще останат по-малко от 1000 човека, чиито реални пенсии ще бъдат ограничени от неговия размер. Министърът уточни, че лично той и БСП, настояват за пълно премахване на тавана.

От 1 юли минималната работна заплата ще е над 710 лв., каза още Гьоков. Неговото предложение ще бъде тя да е 770 лв. Според него министърът на финансите не е против увеличението на минималната работна заплата, но смята, че ще е прецедент за една година два пъти да се увеличи.