БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Георги Свиленски: БСП е единствената политическа сила, която може да свали ГЕРБ от власт

Георги Свиленски: БСП е единствената политическа сила, която може да свали ГЕРБ от власт

БСП ще води последователно управление, с последователни действия и ясни мерки

„Последното социологическо проучване ясно показва тенденцията, а тя е БСП да е първа политическа сила, с около 2-3% преди втората. Ние трябва да спечелим изборите, защото България има нужда от промяна, защото докладът на Държавния департамент е срам за нас. Ако до сега говорихме, че Борисов е най-слабият премиер в Европа, че е двойкаджията на Европа, днес вече можем да кажем, че ни е срам от такъв премиер. Той доведе България до такова положение, че в доклада да бъдат констатирани всички неща и за медиите, и за правата на човека, и за полицейското насилие.“ Това заяви водачът на листата на Коалиция “БСП за България“ за 24 МИР и председател на Предизборния щаб Георги Свиленски в ефира на БТВ.

В предаването “Лице в лице“ той бе категоричен, че България има нужда от промяна, защото кризата дойде, болниците и медиците започнаха да се справят с каквото могат, но българското правителство абдикира от този проблем.

Георги Свиленски изложи мерките, които БСП ще направи първите 100 дни, когато вземе управлението: „Първо ще върнем отново списъците на възрастните и хората, които имат нужда от ваксини, защото те бяха забравени, както и хората с хронични заболявания. Ще направим така, че ваксините да отиват при личните лекари, а не те да ходят и да ги чакат. Ще направим чисти от ковид болници“, обясни той като добави, че сред първите мерки ще бъдат  прекратяването на търговския статут на болниците, както и започването на преговори с други доставчици на ваксини.

С “разтягането“, което Борисов прави, остава един хаос след себе си – препълнени болници и един унищожен бизнес, заяви Свиленски като допълни „Има непоследователност и неяснота около мерките. БСП предлага да бъдат слушани експертите, ние ще водим последователно управление, с последователни действия, за да може да бъде ясно кога и какви мерки се вземат.“

БСП предлага помощ на българската икономика и на българските фирми като първата стъпка е данъчна ваканция: „Тези фирми, които са затворени, ще получат помощ, а не заем. Българските родители, чиито деца не ходят на детска градина и на училище, ще получат 70% от дохода им, но не по-малко от минималната работна заплата“, каза още той.

„БСП е единствената политическа сила, която може да свали ГЕРБ от власт. Със сигурност следващото управление ще има нужда от подкрепата на поне няколко политически субекта. Ние сме категорични и последователни, че не можем да се коалираме с ГЕРБ, тъй като 10 години се опитваме да сменим този модел“, заяви Свиленски като добави: „Мерките, които вчера бяха представени от председателя Корнелия Нинова, програмата за управление и “Визия за България“ са три отворени документа, върху които ще седнем с всеки политически субект, който е съгласен с тях. Мерките, които предлагаме, ще бъдат обезпечени чрез данъците, когато по-богатите – 120 хил. българи, започнат да плащат малко повече, но 3.6 млн. продължат да плащат същото.“

Той призова за масово гласуване, тъй като по този начин се намалява шансът изборите да бъдат фалшифицирани. „Гласувайте за когото искате, но за да бъде вашия глас за промяната, трябва да гласувате за БСП, каза още Свиленски.

На въпроса кой е моделът на управление на ГЕРБ, Георги Свиленски отговори: „Този на едноличното управление, този, в който премиерът не идва в парламента. Този, при който закони се приемат на три четения, както и се променят между първо и второ гласуване, без да имат нищо общо с основния законопроект.“ Той добави още раздаването на пари от багажника на джипката, както и припомни факта, че  в Народното събрание бяха приети четири бюджета, а премиерът не е присъствал на нито един от тях.

„Това нещо трябва да спре, трябва да върнем държавността и спазването на Конституцията, да направим така, че икономиката да работи в полза на хората, а не в полза корпорациите. ГЕРБ вкара корупцията в законите, затова ние ще ги променим“, категоричен бе водачът на листата в 24 МИР.

В заключение той призова всички български граждани на 4-ти април с номер 4 да сменим управлението на държавата.