БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГЕРБ пак се разбързаха с орязването на субсидиите

ГЕРБ пак се разбързаха с орязването на субсидиите

Очакват се тежки дебати

Като извънредна точка в дневния ред на депутатите днес бе записано гласуването на субсидията от 1 лев са партиите. Тя ще бъде приета като промяна в Закона за бюджета, въпреки че срещу това възразиха от ДПС и от НФСБ.

Очакват се тежки дебати. По информация на ДУМА ГЕРБ са успели още вчера да договорят достатъчно гласове, за да бъде приета промяната, най-вероятно тя ще бъде подкрепена от ДПС и ВОЛЯ, част от Патриотите може би ще се въздържат.

Въпреки решението на коалиционния съвет моделът на финансиране на партиите да се реши след консултации с всички политически сили, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви още вчера, че поправката за субсидия от 1 лв. ще влезе в пленарната зала  тази седмица.

Повече от седмица лъжете, че ще направите обществено обсъждане и консултации за размера на партийните субсидии. Нищо такова не се случи до момента. Единствените консултации бяха с колегите от ДПС, възмути се от трибуната Филип Попов от социалистите. От БСП напомниха на колегите си от мнозинството, че не само БСП, а и около 20 неправителствени организации настояват преди промените в размера на субсидиите да се проведе широк обществен дебат.

Попов бе категоричен, че е нарушен и Правилника на Народното събрание, защото промените, които влизат като извънредна точка днес, са заведени в деловодството преди по-малко от 24 часа.

Управляващите налагат силово промяна в политическата система, категоричен бе зам.-председателят на групата на БСП Драгомир Стойнев. Темата за размера на субсидиите на партиите е от изключителна важност и затова не разбираме кое налага това бързане, коментира Стойнев. По думите му на Председателския съвет във вторник  тази точка не е била включена в дневния ред и попита какво се  е променило от вчера до днес. В  обществото предстои огромно разделение и е съвсем нормално тази точка да бъде обсъдена, а не вкарана в последния момент, силово,  защото с нея се иска промяна на политическата система в България. Това не е демократично. Сега вие сте силни, но животът е едно колело и се надявам, че ние няма да подхождаме по този начин, обърна се към мнозинството Драгомир Стойнев.