БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ГЕРБ СЕ СМИЛИ НАД ТЕЖКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ?

ГЕРБ СЕ СМИЛИ НАД ТЕЖКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ?

Правната комисия на парламента отхвърли предложението на БСП, "Обединените патриоти" и "Воля", което предвиждаше да не се допуска при никакви обстоятелства намаляване на присъдите при тежки престъпления

Вместо това, депутатите одобриха предложението на ГЕРБ, което отваря вратичка извършителите на тежките престъпления, при които няма умишленото причиняване на смърт, да се възползват от съкратената съдебна процедура и замяната на присъдата доживотен затвор.

Две седмици след абсолютния консенсус за отпадане на съкратеното съдебно производство за всички тежки престъпления, днес депутатите от правната комисия се изметнаха и гласуваха срещу предложението на БСП, Обединени патриоти и Воля. С 9 гласа "за" и 3-ма "въздържали се" те отвориха вратичката извършителите на тежки престъпления да могат да съкръщават присъдите си след самопризнания.

Смиляна Кръстева от БСП отново посочи, че предложението на социалистите е в пълно съзвучие с очакванията на обществото за справедливост.

Явор Нотев, от партия "Атака", категорично възрази, че предложението тежките присъди да се намаляват, са популистко и конюнктурно, каквото твърдение направи за пореден път правосъдният министър Данаил Кирилов.

Днес парламентът ще гледа на второ четене предложението и на БСП, и това на ГЕРБ.