БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГЕРМАНИЯ Е ПРОТИВ ОГРАНИЧАВАНЕТО НА ВИЗИТЕ ЗА РУСНАЦИ

Според канцлера Олаф Шолц виновен за бойните действия е руският президент Владимир Путин, а не руският народ

Германия е против предложената от някои страни-членки на Европейския съюз забрана за издаване на визи на руски граждани заради войната в Украйна. Според канцлера Олаф Шолц виновен за бойните действия е руският президент Владимир Путин, а не руският народ.

В момента 10 държави от Шенгенското споразумение са ограничили или спрели издаването на индивидуални документи за влизане на руснаци. Естония напълно забрани влизането им след 18 август с визи, издадени преди това от Талин.

На среща на лидерите на северните страни в Осло германският канцлер Олаф Шолц се обяви против пълната забрана за влизане на руснаци в Европа, като начин за упражняване на натиск за спиране на военната операция в Украйна.

"Това не е войната на руския народ. Това е войната на Путин и трябва да бъдем много ясни по този въпрос. Всички решения, които вземаме в рамките на ЕС, не трябва да правят по-трудно бягството към свободата и напускането на страната", заяви Шолц.

„Обикновените руснаци не са започнали войната, но в същото време трябва да сме наясно, че те я подкрепят. Мисля, че е грешно руските граждани да пътуват, да влизат в Европа, да влизат в Шенгенската зона, да бъдат туристи, да разглеждат забележителности, докато Русия убива хора в Украйна", заяви Сана Марин, министър-председател на Финландия.

Въпросът за визите беше повдигнат от Финландия и Естония и се очаква да бъде в дневния ред на неформалната среща на външните министри на ЕС на 31 август. Чешката република, която е председател на ЕС, заяви, че забраната за издаване на визи в целия ЕС за всички руски граждани може да бъде следващата от поредицата санкции, които Съюзът наложи на Москва.