БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГЕРМАНИЯ - СТРОГ, НО КРАТЪК ЛОКДАУН, КУПУВА МИЛИОНИ ДОЗИ ВАКСИНИ "СПУТНИК-V"

Германия се бори с трета вълна от епидемията

Германия се бори с трета вълна от епидемията, което накара премиерите на няколко провинции да призоват централните власти за кратко, но рязко „заключване“ от една седмица, по време на което властите да се опитат да ваксинират възможно най-много граждани. Меркел даде съгласието си.

Постоянният комитет за ваксинация в Германия междувременно одобри временната поръчка на Бавария за закупуване на руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V", която властите в Мюнхен договориха предишния ден.

Според условията на сделката Бавария ще набави 2,5 милиона дози от руската ваксина, веднага след като тя получи зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата. Допълнително премиерът на най-голямата германска провинция води преговори с Руския фонд за преки инвестиции, занимаващ се с разпространението на препарата по света, за съвместно производство в самата Бавария.

Германия се готви и на централно равнище да набави руски ваксини и да започне двустранни преговори с Русия - това е разкрил пред "Ройтерс" запознат източник по време на снощната срещата на здравните министри на Европейския съюз