БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГЕРМАНСКАТА ПРЕСА: БЪЛГАРИЯ ПРИ БОРИСОВ Е КОРУМПИРАНА И БЕЗ СВОБОДА НА СЛОВОТО

Редица германски вестници излязоха с критични статии срещу правителството на Бойко Борисов, в които се описват едни от най-големите антиправителствени протести в историята на България

Вестник Тагесцайтунг излезе с унищожителна статия срещу правителството на Бойко Борисов. Според журналиста Барбара Йортел премиерът в момента се опитва да си придава вид на непоклатима скала, докато всъщност се чувства по всякакъв друг начин, но не и удобно на фона на протестите с десетки хиляди души. „Тагесцайтунг" припомня, че първоначално Борисов идва на власт с обещанието да се бори срещу корупцията. Но и до днес България е на последно място в Европейския съюз по този показател, отбелязва Йортел. Близкият до германските християндемократи Борисов е допринесъл и за срива в медийната свобода в България, смята германската журналистка.

"България има проблем с демокрацията и върховенството на закона" излиза в заглавие Тагешпигел". Авторът Кристоф фон Маршал стига до извода, че Борисов представлява олигарси, не се противопоставя на корупцията и не държи на върховенството на закона. Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, рядко изразява притеснения към случващото се, защото българският премиер се е доказал като верен член.

С критичен коментар към Борисов излезе и обзорно-политическото списание Цицеро. Според автора Франк Щиер в България като вирус се разпространяват политическите протести. Авторът смята, че през идните седмици ще стане ясно дали политическото напрежение ще събори управляващия от 11 години премиер Борисов.

Авторът пише и за действията на Главния прокурор Иван Гешев. Според Щир, „пристрастността на Гешев в една ситуация на равновесие между премиера и президента може да катурне политическата стабилност в страната."