БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ГЛЕДНА ТОЧКА: Коментар на журналистът Нора Стоичкова за проблемите в българската енергетика

Коментар на журналистът Нора Стоичкова за проблемите в българската енергетика

ТЕЦ „Марица Изток 2“ да продължи да работи, а произведената електроенергия от нея да не доведе до поскъпване на цените на тока за бита от 1 юли. Това са вариантите, по който работи Министерство на енергетиката, съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков днес. По думите му в момента се водят разговори и със синдикатите, и с работодателите. Живков обеща да няма социално напрежение.

Както е известно ТЕЦ “Марица Изток 2” няма квота за регулирания пазар, но пък има решение на Народното събрание, което задълава централата да продължи да работи. Поради тази причина участието й се регламентира единствено със заповед на министъра на енергетиката. В този смисъл как точно ще бъде постигнато решение предстои да се разбере, но енергийният министър увери, че има варианти. Предстои също така и да се изясни бъдещето по отношение на финансирането на футболен клуб Берое, който струва на дружеството около 6 млн. лв. годишно.

Оздравяване на целия комплекс „Марица Изток“ е цел и затова той ще бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост.

По думите на заместник-министър Александър Николов решаването на проблема в комплекса „Марица Изток“ обхваща и трите ТЕЦ-а (Марица Изток 2, Контур Глобал Марица Изток 3 и ЕЙ И ЕС ТЕЦ Марица Изток 1) и трябва да мине през общ подход за плавен преход от въглища към газ, за да се осигури устойчивост на системата, балансиране и по-нисък въглероден отпечатък. За да стане това обаче първо трябва да има одобрение на национално ниво, а впоследствие и от Европейската комисия.


Автор: Нора Стоичкова
NORA_01531dab09b16816a4eff1f088195c8e.jpeg