БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Гневни перничани: "Искаме си водата" - Борисов се крие зад пердетата на кабинета си!

Перник е на строг воден режим, а водата за града ще стигне за не повече от 15 дни

С лозунги "Спаси Перник" и кукерски танц протестиращите тръгнаха към пл. "Независимост".

"Благодарим на всички, които подкрепиха протеста, ние сме принудени да сме тук, ние трябва да търсим отговорността в управляващите", коментира един от протестиращите.

"Родителите се чудят как да отглеждат децата си, възрастните не могат да си купуват водата, хората се страхуват да не загубят работата си, за капак на всичко ни обгазиха", посочва организатор на протеста.

"Тук и сега искаме адекватни решения, искаме решение на безводието, това, в което се намираме, се нарича с една дума и това е "геноцид", може ли изобщо да се говори за живот в безводие", допълни тя.

Протестът е под надслов "Сурва от Перник", а организатор е Инициативен комитет "Спаси Перник". Шествието е подкрепено и от Сдружение "Дишай Перник".

За разлика от другите протести, на този имаше и кукери. Повод за това е отменения заради бедственото положение Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва", който е най-мащабното събитие в региона. Празникът на Перник трябвало да се проведе точно на 25 януари. 

Градът е на воден режим заради нивото на язовир "Студена", който скоро се очаква да достигне до т.нар. "мъртъв обем", а водата ще стигне за не повече от 15 дни.


Пълен запис от протеста, който БСТВ излъчи "на живо" можете да гледате ТУК