БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Годишнина от операция Барбароса

През 1941 г. - Третият райх напада СССР

Преди 78 години, на 22 юни 1941 година започва агресията на Третия Райх над Съветския съюз. Започва най-голямият и небивал двубой между идеологията на фашизма и прогресивните сили.
След четири години Съветският съюз успява да разбие нацизма, червеното знаме се развява над Райхстага, но това се случва с цената на 27 милиона загинали съветски граждани.

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история в численост на войските и в жертви. Съгласно плана Барбароса към 22 юни 1941 г. до границата на Съветския съюз са съсредоточени 180 дивизии , 4 въздушни флота, финландски и румънски войски. Цялата групировка включва 4 млн. души,3600 танка, повече от 46000 оръдия и 4400 бойни самолета.

Ето част думите на комисаря по външни работи на съветския съюз след нападението: "Днес, в 4 часа сутринта, без предявяване на каквито и да било претенции към Съветския съюз, без обявяване на война, германските войски нападнаха нашата страна, атакуваха нашите граници на много места и подложиха на бомбардировка от самолетите си нашите градове
Това нечувано нападение на нашата страна се явява несравнимо с нищо вероломство в историята на цивилизованите народи. Нападението над нашата страна е извършено без оглед на това, че между СССР и Германия е сключен договор за ненападение и Съветското правителство добросъвестно изпълняваше всички условия по този договор.
Тази война ни е натрапена не от германските работници, селяни и интелигенция, чиито страдания ние разбираме добре, а от кликата на кръвожадните фашистки управници на Германия, поробили французи, чехи, поляци, сърби, Норвегия, Белгия, Дания, Холандия, Гърция и други народи.".

Устремът на нацистите е спрян с загубата на битката при Москва през декември 1942 година. Всички германски планове за бърза победа над Съветския съюз трябва да се преразгледат. Войната обаче ще продължи още години.