БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГОРСКИ ПОЖАРИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА

Стотици пожарникари се борят с огнената стихия, обхванала атлантическото крайбрежие на Франция, Испания и Португалия

Стотици пожарникари се борят с огнената стихия, обхванала атлантическото крайбрежие на Франция, Испания и Португалия. Сушата и горещото, но ветровито време затрудняват потушаването на огъня, като местните власти призовават цивилните към евакуация.

Няколко пожара опустошиха над 2500 хектара в Централна Португалия, налагайки евакуацията на стотици жители. Шестнадесет от 18-те области на континентална Португалия вече са поставени под червен код за опасност. Мобилизирани са повече от хиляда пожарникари от цялата страна.

Близо 400 души са евакуирани заради огненото бедствие в испанската провинция Саламанка. Настанени са в евакуационни центрове и се подпомагат от доброволци на Червения кръст. Според испанското правителство от началото на годината повече от 700 000 дкА гори са изпепелени при пожари..

Властите на френския регион Аквитания съобщават, че в района са разположени над 200 пожарникари. Огнената стихия е погълнала повече от 450 хектара гора край градовете Ландирас и Тес дьо Буш на брега на атлантическия океан. Димът се вижда и от най-големия град в региона Бордо. Евакуирани са над 6500 местни жители. Френската метеорологична служба е издала червено предупреждение за горещини в района.