БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГРАЖДАНИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ РАТИФИЦИРАНЕТО НА СЕТА

ГРАЖДАНИ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ РАТИФИЦИРАНЕТО НА СЕТА

Според организаторите така се открива възможност за внос на ГМО продукти

Граждани излязоха на протест срещу ратифицирането на СЕТА - търговското споразумение между Канада и Европейския съюз. Хората недоволстват срещу премахването на митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. Според организаторите така се открива възможност за внос на ГМО продукти

Около 60 души противници на споразумението СЕТА се събраха пред народното събрание днес, за да изразят своето недоволство от планираното ратифициране на международната търговска спогодба. Организатори на протеста срещу споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз са от групата "Обединени родители". Те са притеснени от ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от възможността за навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

Организаторите изтъкват факта, че половината от страните членки на ес не са ратифицирали договора.

По думите на организатора Милко Божанков със СЕТА се опитва да се прокара и друго международно споразумение.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение премахва 98% от митата между Канада и ЕС. Според неговите критици то ще отслаби Евросъюза, включително по отношение на защитата на потребителите и безопасността на храните.