БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Грипната епидемия се разраства

Грипната епидемия се разраства

И Монтана обяви епидемия, значителен ръст на заболелите има в последните дни

Грипът обхваща нови територии в България. От днес епидемия е обявена и в Монтана.

От днес до края на седмицата учениците в региона излизат в грипна ваканция. В края на седмицата ще бъде решено дали тя ще бъде продължена в зависимост от броя на болните от грип в лекарските практики, които се следят.

В последните дни заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Монтанско се е увеличала рязко - с около пет пъти за седмица.  В момента общата заболеваемост в региона е 273 на 10 000 души, като най-засегнати са децата от 5 до 15 години.

Грипна епидемия обявиха вече в Дупница и Сапарева баня, Сунгурларе, Хисаря и Сопот. Пловдив е пред обявяването на грипна епидемия. Там се спират детските и женски консултации, плановите операции и свижданията в болници.

В Карнобат грипна епидемия не е обявена. От вторник обаче децата са в тридневна грипна ваканция със заповед на кмета на града. 35% от учениците не са се явили в класните стаи. В детските градини процентът на отсъстващи поради заболяване е 75.

Симптомите на заболяването са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата. Грипът засяга дихателната система, сърдечносъдовата система, а може да увреди бъбреците и централната нервна система.