БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Гърция купува 24 изтребители F-35 за 3 милиарда евро

Гърция купува 24 изтребители F-35 за 3 милиарда евро

Гърция ще модернизира основно военната си авиация, като закупи от САЩ 24 изтребители F-35

Възвръщане на гръцкото въздушно превъзходство над Турция през следващите години очаква гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос, който в интервю за телевизия „Скай“ потвърди интереса на Гърция да придобие ескадрила свръхмодерни бойни самолети F-35, съобщава БТА.

Гърция ще модернизира и наличните си изтребители F-16 и "Mirage". Според Панайотопулос ескадрилата самолети F-35, приблизително 24 на брой, заедно с инфраструктурата, ще струва над 3 милиарда евро, като начинът на финансиране и изплащане ще стане ясен след края на преговорите.

За сравнение България закупи 8 машини F-16 за малко над 1 млрд. евро. Допълнително ще бъде покрита и необходимата инфраструктура.

Началото на разговори за подобна покупка обяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на посещението си в САЩ в началото на тази седмица.

Интересът на Гърция към самолета се смята от анализаторите за особено важен след отпадането на Турция от програмата след купуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

Гръцкият министър на отбраната потвърди, че страната най-вероятно ще придобие F-35 след 2024 г. Междувременно тези дни започва програмата за модернизация на гръцките F-16 до вариант Вайпър, като с предвидените темпове тя ще се осъществи за 7-8 години, защото Гърция не може да свали едновременно всички самолети от бойно дежурство, съобщи БТА.

Панайотопулос каза, че модернизацията на F-16 е начинът, по който гръцките военновъздушни сили ще осъществят прехода към изтребители от пето поколение чрез постигане на междинни способности между четвърто и пето.

Панайотопулос заяви, че след модернизацията Гърция ще разполага с 82 - 84 съвременни изтребителя F-16 и ще е започнала преговорите за участие в програмата F-35, от която Турция ще е отпаднала.

Междувременно ще е завършила и модернизацията на изтребителите "Mirage", с което Гърция вече ще може да говори за възвръщане на въздушното си превъзходство над Турция.

По отношение на възможността за закупуване на бойни кораби и друго въоръжение министърът каза, че има предложения, които ще бъдат обсъдени между Пентагона и гръцката страна.

Панайотопулос каза, че има два начина за придобиване на военно оборудване - с пряка покупка или от излишното въоръжение на САЩ.

Гърция и Турция имат сложни отношения от десетилетия заради казуси като кипърския конфликт от 70-те, даването на убежище на участници в опита за преврат срещу Реджеп Ердоган и, в последните месеци, сондажите за газ в части от Средиземно море, за които има не напълно уредени гранични въпроси.