БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГЪРЦИЯ ПЛАТИ НА "ГАЗПРОМ" В ЕВРО, МОСКВА ТВЪРДИ, ЧЕ ТОВА Е СТАНАЛО В РУБЛИ

Гръцката компания ДЕПА твърди, че плащането е извършено в съответствие с инструкциите на Европейската комисия от 19 май

Гърция плати доставките си на руски газ за април в Евро, но Москва твърди, че е получила рубли за синьото гориво.

Гръцката компания ДЕПА твърди, че плащането е извършено в съответствие с инструкциите на Европейската комисия от 19 май, като се гарантира пълната гаранция, че рамката за международни санкции и решенията на Европейския съюз няма да бъдат нарушени. От там твърдят, че плащането е извършено в евро.

Преди да се съгласят с новата схема на плащане, гръцкото правителство и основните вносители на природен газ като ДЕПА, МИТИЛИНЕОС И ПРОМЕТЕЙ са чакали решението на Европейската комисия. Според енергийните експерти Комисията фактически е дала разрешение за плащане по руската схема така, че и двете страни да не накърнят реномето си.

Според източник от Газпром, цитиран от РИА Новости всички гръцки компании, внасящи руски газ, са преминаха към нова процедура за плащане и няма да има прекъсване на доставките. Той заяви, че процесът на плащане е в ход, всички необходими сметки в "Газпромбанк" са открити.

На 23 март руският президент Владимир Путин обяви прехвърлянето на плащането за доставките на природен газ за страните от ЕС и други държави, които са въвели ограничителни мерки срещу Русия, в рубли.

Според новата схема Газпромбанк открива специални валутни и рубльови сметки за чуждестранни купувачи, за да плащат за газ. Купувачът ще може да преведе средства по първата сметка във валутата, посочена в договора за доставка на "синьо гориво", банката ще го продаде на Московската борса, след което ще кредитира рубли по сметката на газа купувач. Разплащанията с доставчика - "Газпром" - ще се извършват от тази сметка.