БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ГЪРЦИЯ ПРОКАРВА ИДЕЯТА ЗА „ВАКСИНАЦИОНЕН ПАСПОРТ“

Гърция настоява да въведе ваксинационни паспорти и летният туризъм да бъде пряко обвързан с тях

Предполага се, че до лятото значителна част от населението на Европа вече ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Гърция, чиято икономика е силно зависима от туризма, се надява, че такъв документ ще бъде приложен поне в страните-членки на ЕС и ще улесни пътуването на техните граждани.

"Представихме нашето предложение на европейско ниво. Сертификатът трябва да се използва като инструмент за опростяване, а не за дискриминация. И ако сте били ваксинирани, тогава всичко ще върви по-лесно и по-бързо, няма да има нужда от карантина на границата", заяви Кирякос Пиеракакис, министър на цифровото управление в Гърция.

Първите ваксинационни паспорти започнаха да се издават в южната ни съседка още миналия петък. Днес в Гърция над 50 хиляди души са техни собственици. Документът се издава при получаване на втората доза от препарата.

Гърция не е сама в прокарването на идеята. Така германският министър на европейските въпроси Михаел Рот заяви, че ваксинираните срещу коронавирус трябва да имат повече свобода за пътуване.

Очаква се идеята да бъде обсъдена на срещата на високо равнище на ЕС, която започва в четвъртък. Блокът обаче остава разделен и дипломатите смятат скорошното приемане на предложената система за малко вероятно заради опасенията, че така ще бъде създадена дискриминационна "двукастова" система в европейското общество.