БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Гърция ще иска поне до 15 август отрицателен PCR тест за българи

Гърция ще иска поне до 15 август отрицателен PCR тест за българи

България е в червения списък и на Тунис. Това означава, че и за там задължително се изисква отрицателен PCR тест

Гърция удължи срока на изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната от България. Това стана ясно от съобщение на ситуационния център. До 15 август българите, пристигащи в Гърция по въздух и суша, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването им. Същото условие важи и за пристигащите от Румъния и Обединените арабски емирства. 
Заетите в сектор земеделие чужди граждани (сезонни работници), които напуснат Гърция до 18 август, няма да бъдат допускани обратно на гръцка територия до отмяна на настоящото решение
Носенето на маски в затворени помещения в Гърция, включително и на местата за поклонение, става задължително. Изключения ще се правят само в заведенията за хранене. Условието няма да важи за деца под 3-годишна възраст, както и при хора с респираторни заболявания. Между 3 и 9 август няма да се допускат правостоящи клиенти в барове, ресторанти и развлекателни центрове. 
Мерките за социална дистанция по плажове, частни развлекателни яхти и туристически кораби остават в сила до 31 август. От 1 август корабите вече пътуват с 80% от капацитета си. Носенето на маски става задължително вече и на откритите пространства на корабите - палубите. Морските и въздушните връзки на Гърция с Турция, Албания и Република Северна Македония ще останат прекратени до 15 август. 
От ситуационния център предупредиха, че в момента в Гърция се извършват масирани проверки за спазване на всички ограничителни мерки.

Също днес стана ясно, че властите в Чехия са включили Румъния в т. нар. "червен списък", поради епидемиологичната ситуация от COVID-19. Във връзка с това българските граждани, пътуващи през Румъния за чешката република, следва в срок до 12 часа да преминат през румънска територия. В случай на просрочване на разрешената продължителност на преминаване, при влизане в Чехия, българските граждани трябва да се свържат с пункт за извършване на тест за COVID-19 или да се подложат под карантина.

Припомняме другите ограничения, наложени на пътуващи от България:

- Поне до 10 август е в сила задължителната 14-дневна карантина, която Италия наложи на пристигащи от България и Румъния. Ограничението важи за пътници, които са пребивавали или са преминавали транзитно през тези държави в рамките на последните 14 дни преди пристигането им в Италия.

Словения постави България в т.нар. "червен списък" - страни с нестабилна епидемиологична обстановка, съобщи външното ни министерство. На пристигащите от България граждани ще бъде наложена задължителна 14-дневна карантина. Мярката важи за всички пътници с временно или постоянно пребиваване в България, влизащи на територията на Словения (независимо от тяхното гражданство).

- Ограниченията ни наложи и Кипър. От 1 август само българските граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване (т.нар. жълт лист) за Република Кипър, могат да влизат на нейна територия. Същите задължително се подлагат на 14-дневна домашна карантина. Остава в сила изискването за представяне на резултат от PCR тест за COVID-19, извършен до 72 часа от полета и попълване на онлайн формата Cyprus flight pass, която може да бъде открита на следната уеб страница.

- България е в червения списък и на Тунис. Това означава, че и за там задължително се изисква отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди отпътуването от България и в рамките на 120 часа преди пристигането в Тунис. Пристигащите пътници се поставят под задължителна 14-дневна карантина за тяхна сметка в специално подготвени центрове за изолация под наблюдение, посочва МВнР. Задължително пътуващите от България граждани представят преди полета за Тунизийската република копие от направената резервация в един от хотелите, данни за които са поместени в приложената допълнителна информация.

От миналия вторник отрицателен PCR тест е необходим и за пътуване до Босна и Херцеговина. Тестът трябва да е извършен през последните 48 часа преди влизането. Австрия също въведе такова изискване, но тестът трябва да е направен 72 часа преди пътуването.

Източник: Сега