БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Гърция заплаши Турция с европейски санкции

Това бе завяено от гръцкият премиер Алексис Ципрас след извънредно заседание на правителствения съвет по външни работи и отбрана.

Ципрас заяви, че е провел заседанието във връзка с провокациите на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър, където Анкара провежда геоложки проучвания. Той увери, че гърците могат да се чувстват напълно в безопасност. 

"Турската провокация и нарушение на международното право от Турция е знак не на сила, а на слабост. Посланието е, че всеки, който нарушава суверенните права на Гърция, който нарушава суверенните права на Кипър, двете страни членки на Европейския съюз, който нарушава международното право в региона, ще се сблъска с последствията", заяви Алексис Ципрас.  
 

Гръцкият премиер отбеляза, че страната му през последните години е успяла да придобие силни международни съюзници. Според него позицията на Гърция и Кипър е потвърдена от последователните решения на срещата на високо равнище на Европейския съюз. 
 

Ципрас заяви, че заедно с кипърския президент Никос Анастасиадис възнамеряват да подготвят почвата за налагането на санкции срещу Турция от страна на страните от Европейския съюз, ако се потвърди, че Анкара извършва сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.

Газови находища са открити на шелфа в извънредната икономическа зона на Кипър. Турция смята, че има право на природни ресурси в региона. САЩ поискаха Турция да спре сондажите.