БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Грузия отказа да върне ПВО системи "Бук" на Украйна

Грузия отказа да върне ПВО системи "Бук" на Украйна

През декември 2022 г., грузинският премиер Иракли Гарибашвили заяви, че Тбилиси няма да окаже военна подкрепа на Украйна

Грузия няма намерение да връща зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) "Бук" на Украйна, тъй като ги е закупила, а не ги е получила безплатно. Това се казва в съобщение, публикувано във вторник, 10 януари, на официалния сайт на Министерството на отбраната на Грузия. Те подчертаха, че информацията, че Украйна е дарила на Грузия системата за ПВО "Бук", не отговаря на действителността.

„Министерството на отбраната получи системата „Бук“ през 2007 г. в съответствие с покупка за няколко милиона долара. Това беше направено по тайно споразумение, така че не можем да изясним подробностите ”, се казва в съобщението.

В съобщението се отбелязва, че десетки милиони долари са били платени на грузинското министерство на отбраната през 2017 г. за закупуване на противотанкови системи Javelin в Съединените щати .

Ден по-рано шарже д'аферът на Украйна в Грузия Андрей Касянов написа в статия за "Европейская правда", че Киев иска от Тбилиси да върне системата за противовъздушна отбрана "Бук" , която според него е била прехвърлена от Украйна на Грузия по време на военните действия през 2008 г.

Той посочи, че Киев ще бъде последователен в исканията си за военно оборудване към всички страни партньори, включително Грузия. Касянов добави, че получените от САЩ противотанкови системи Javelin също са поискани от Тбилиси.

Преди това, през декември 2022 г., грузинският премиер Иракли Гарибашвили заяви, че Тбилиси няма да окаже военна подкрепа на Украйна. Той отбеляза, че страната многократно е получавала искания за откриване на втори фронт срещу Русия, но властите на републиката няма да се съгласят с това.