БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

И педиатри излизат на протест

И педиатри излизат на протест

Здравният министър обеща да изпълни част от исканията на медиците от специализираната болница в София

Договорено е било да отпадне част от лимитите на болницата, деца в спешно състояние да не бъдат връщани и лечението им да се заплати на болницата впоследствие. На срещата е решено да се променят заплатите, като ще се използват допълнителните средства, отпуснати преди седмици от Министерския съвет. Без развитие е останал въпросът за статута на лечебното заведение, който ще бъде променен до построяването на новата детска болница, финансирана от държавата.

В петицията си от началото на месеца лекарите изведоха като основни искания болницата да има специален статут и да отпаднат лимитите при хоспитализиране на деца. В лечебното заведение на дневен ред стои също така финансов и кадрови проблем, тъй като липсват медицински сестри. Те работят с ниско заплащане, а имат тежка работа. Заплатите на работещите в болницата са наполовина от заложените от Колективния трудов договор за 2018 г. 

Стотина медицински сестри се събраха на пореден протест пред бургаската болница вчера. Към тях се присъединиха колегите им от Айтос, Сливен и Карнобат. Исканията им са да се промени моделът на здравеопазване и най-вече на финансирането. Медиците настояват и за извинение от председателя на БЛС заради изказването, че протестират "кресливи" медицински сестри. 

Протестите на сестрите продължават въпреки обещанието на правителството да отпусне 50 млн. лв. за увеличение на заплатите им. Вчера медицинските специалисти бяха подкрепени и от  националния омбудсман Мая Манолова, която пристигна в Бургас. "Въпреки всички опити за натиск тези хора не се отказват. Тук съм, за да ги подкрепя, защото заставам зад техните справедливи искания. Приканвам всички граждани да направят това, защото всички ние имаме нужда от тези медицински специалисти", каза Манолова.