БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Янаки Стоилов сезира ВСС: Председателят на Софийски градски съд няма българско гражданство

Янаки Стоилов сезира ВСС: Председателят на Софийски градски съд няма българско гражданство

Проверка показва, че според чл. 162 от Закона за съдебната власт за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само българско гражданство

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е сезирал Висшия съдебен съвет за проблеми с българското гражданство на Алексей Трифонов, който е председател на Софийския градски съд. Проверка на правосъдното министерство е установила, че в масивите за населението председателят на СГС няма българско гражданство. В акта за раждане на Трифонов не е било установено придобиване на такова.

"Не е посочено основание за създаването. Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия да се произнесе по случая.

По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Трифонов за председател на съда, Върховният административен съд е постановил, че той притежава българско гражданство. "Съдът няма право да установява гражданство", обясни обаче министърът.

"Има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението и това, което е постановил съдът", каза Стоилов.

Проверка показва, че според чл. 162 от Закона за съдебната власт за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само българско гражданство.