БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЯПОНИЯ ИЗПРАТИ НАЙ-ДЪЛГО УПРАВЛЯВАЛИЯ СИ ПРЕМИЕР

Заупокойната молитва се осъществи в тесен семеен кръг без медийно присъствие

Япония се сбогува с бившия си премиер Шиндзо Абе, който загина при атентат в петък. Заупокойната молитва се осъществи в тесен семеен кръг без медийно присъствие. Поклонението се проведе в централния будисткия храм в Токио и привлече хиляди последователи на най-дълго управлявалия ръководител на японското правителство.

Да почетат паметта на бившия премиер дойдоха видни японски политици, държавни служители, чуждестранни дипломати. Дълга опашка от хора се изви пред централния будистки храм Зоджоджи в Токио, където се проведе погребалната церемония.

След това кортежът на Абе премина през центъра на Токио, покрай сградата на парламента, където видният японски политик влиза за първи път като депутат през 1993 г. и сградата на правителството, от която той ръководи нацията в продължение на два мандата като министър-председател.

Страната все още се отърсва от случилото се в петък, когато Абе, който говори на предизборен митинг, беше застрелян от 41-годишен мъж със самоделно оръжие.

Два дни след убийството му Либерално-демократическата партия спечели изборите, разширявайки мнозинството си в горната камара на парламента. Това дава възможност на правителството да промени японската конституция, за да се откаже от основните си пацифистки принципи. За което Шиндзо Абе активно се застъпваше приживе.