БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Явор Божанков: На 2 октомври да кажем не на страха и не на ГЕРБ

Явор Божанков: На 2 октомври да кажем не на страха и не на ГЕРБ

ГЕРБ и ДПС бранят главния прокурор

„Всяко едно поколение трябва да се бори за своята независимост, включително и в момента. Защото всички възрастни хора, които имат ниски пенсии, ниските доходи, лошото здравеопазване и некачествената инфраструктура – всичко това е резултат от ширеща се корупция, която в основата си има политически елемент.“ Това заяви водачът на „БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков по Nova News.

Божанков даде за пример кмета на града, който се снима с Пеевски, защото явно по този начин разбира борбата с корупцията. „Борбата с корупцията минава през реформа в съдебната система. Ние закрихме специализираните съдилища, които бяха инструмент за репресия. Това далеч не е достатъчно. Нов антикорупционен закон и възможност да се обжалват отказите на прокуратурата. Проблемът не е само в личността само на един главен прокурор. При Гешев проблемите ескалираха, но те си бяха натрупвани и преди това. Необходима е реформа в Конституцията, но трудно в тази ситуация ще съберем 2/3 мнозинство за такива промени, особено предвид съпротивата на ГЕРБ и ДПС, които бранят главния прокурор“, посочи той и добави, че в момента България има нужда от редовно правителство, което да се заеме с тези промени.

По думите му една реформа в държавното обвинение би направила много хора от ГЕРБ, а може би и самия Борисов клиенти на същото това държавно обвинение. „Тъй като всички скандали, които излязоха бяха повод прокуратурата да се задейства, но тя не го направи. Няма как да очакваме, че ГЕРБ и Борисов биха участвали в реалната реформа на прокуратурата. Важно е българските граждани на 2 октомври да кажат каква България искат. Дали България на Борисов или България свободна от него“, категоричен е Явор Божанков.

Според него проблемите ще продължат и конфликта в Украйна няма да приключи скоро, а ние ще трябва да посрещнем последствията. „Говоря за инфлация, цени, кризата с енергоносителите – може би тази ситуация ще се задълбочи и влоши. За нас това означава, че не трябва да допускаме конфликта да ескалира и ние да станем част от него. България трябва да се подготви да посрещне последствията. Затова ни трябва работещ кабинет, който да приеме бюджет и да обезщетява високите цени на електроенергията“, обобщи той за актуалната вътрешно и външнополитическа обстановка.

„Нашата позиция е продиктувана от българския национален интерес - трябва ли да преговаряме с „Газпром“? Ние казваме, че трябва да преговаряме с всеки възможен източник и ако цената на „Газпром“ е добра – ние трябва да преговаряме с тях. Позицията ни за конфликта е разумна. Той може да продължи с години и съм убеден, че всички ще загубим от него. Колкото по-скоро всички се върнат към дипломацията – толкова по-добре за всички“, обобщи той по повод преговорите за доставки на синьо гориво.

В заключение Явор Божанков се обърна към българските граждани с думите: „Призовавам на 2 октомври да отворим нова страница и да кажем- не на страха, не на ГЕРБ. И да гласуваме с бюлетина номер 28“.