БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Явор Божанков: Реформата в здравеопазването е неизбежна

Явор Божанков: Реформата в здравеопазването е неизбежна

Тази здравна система по търговски модел не е устойчива

БСП няма да подкрепи Бюджет 2021 на правителството, защото в него няма реформи. Според депутата от Парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков бюджет, който не прави никакви реформи и промени, е бюджет, който разходва повече пари.  

„Това, което възнамерява да направи правителството, не е системен подход. Видяхме каква каша забъркаха с идеята си да има детски надбавки за всички. Нашият подход е системен, ние предлагаме конкретна реформа, еднаква за всички - подоходно семейно облагане“, заяви в ефира на БНТ народният представител.

Единственият справедлив подход за казуса с пенсиите е тяхното осъвременяване смята социалистът. „В случая младите губят доверие в системата. Те виждат, че решенията за тяхното бъдеще се взимат конюнктурно и популистки. Минималната пенсия се увеличава и тя вече достига размера на средната. Управляващите в момента просто наливат едни пари в опит да си купят спокойствие. Те правят бюджет на изборите, затова разходите нарастват, но ефектът не може да бъде усетен от хората, освен че държавата задлъжнява и това ще бъде проблем на следващите поколения“, обясни депутатът от левицата. По думите му толкова притиснати от обстоятелствата управляващите не са били, а Борисов никога не е бил толкова уплашен за властта си. „Той изпусна контрола на държавата. Така, както щеше да удари здравния министър в една мантинела, ако няма някой да му дръпне кормилото, ще ни докара до катастрофа“, смята Божанков.

На въпрос на водещия дали има достатъчно пари за всички в бюджета, народният представител от БСП отговори така: „Когато се работи системно и се правят реформи - да, а не когато плащаш едно лекарство в частна болница седем пъти по-скъпо. Тогава няма да има никога. Когато има корупция в такъв мащаб в държавата парите никога няма да стигнат“, обясни той. По думите му тази здравна система по търговски модел не е устойчива, реформа в здравеопазването е неизбежна, а всичко това БСП го е казала много преди пандемията.   

По повод ситуацията с ковид кризата Божанков заяви, че сме имали време да се подготвим, но не сме го използвали. „Безотговорното поведение на управляващите по време на първата вълна продължава и сега. Те не го правят нарочно, но просто толкова си могат“, заяви социалистът като даде за пример ситуацията със “зелените коридори“. „Борисов не управлява със здравни аргументи, а с политически“, допълни социалистът.

На въпроса какво можеше да бъде направено, депутатът заяви: „На първо място безплатни тестове. Болниците трябва да са отделно изолирани само за пациенти с ковид, това казаха и нашите лекари от ПГ. Всичко това обаче беше игнорирано от управляващите. Борисов в момента е взел решение да не решава нищо, той избяга от отговорност“, заключи Божанков.