БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ИБ НА БСП ОБСЪДИ ТРЕТИЯ МАНДАТ, НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПАРТИЯТА ВЗЕМА РЕШЕНИЕТО УТРЕ

ЩЕ СЕ СТИГНЕ ЛИ ДО СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО С ТРЕТИЯ МАНДАТ?

Изпълнителното бюро на БСП заседава днес. Социалистите обсъдиха проведените до момента разговори за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат и по-нататъшните стъпки по процедурата.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че на Националния съвет, който ще се проведе утре, 25ти юли ще бъдат предложени два варианта за гласуване.

Преди заседанието на Изпълнителното бюро социалният министър в оставка Георги Гьоков заяви, че шансовете за съставяне на правителство са почти нулеви.

 

"БСП за България" проведоха срещи и преговори за съставянето на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. В тях участваха четирите партии от предишната управляваща коалиция – „БСП за България“, "Има такъв народ", "Демократичната България" и "Продължаваме Промяната".

Ситуацията допълнително се усложни след като в петък, 22-ри юли лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че партията му няма да продължи участието си в консултациите. Поводът бе изтекъл запис от срещата на парламентарната група на "Демократичната България", в която Христо Иванов анализира протичането на преговорите за нов кабинет. 

Снощи на късен Коалиционен съвет е било решено Корнелия Нинова - като председател на партията-мандатоносител - да обяви дали ще върне мандата или все пак ще направи опит да внесе предложение за кабинет в пленарна зала.

Срещата се проведе в сградата на Министерския съвет и на нея присъстваха Кирил Петков и Асен Василев и съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Била е обсъдена "точка по точка" програмата на бъдещия кабинет, ако се стигне до формирането му.

Въпреки минималните шансове за правителство левицата настоява да извърви докрай цялата парламентарна процедура по изчерпването на всички възможности за третия мандат.

Час преди срещата снощи лидерът на БСП заяви, че прекратява всички контакти с ИТН и ги изключва от преговорния процес за третия мандат. 

"Отстъпихме всичко възможно, няма връщане назад повече. Пети път „Има такъв народ“ да счупят държавата, да си играят с обществото, само защото някой казва отзад какво и как да се случва – няма да стане“, заяви Нинова.

Утре, вторник, 26ти август, е свикан Националният съвет на БСП. След взетите решения на него ще има окончателна яснота какво предстои оттук нататък.

"Няма да злоупотребяваме. Ако видим, че няма възможност за правителство, естествено, ще върнем мандата. Но ще опитаме до последно да видим какво може да се направи", заяви Нинова.

Процедурата по повторното връчване на мандатите за нов кабинет започна, след като парламентът гласува вот на недоверие към коалициониня кабинет на Кирил Петков в края на юни.